26 Ekim 2010 Salı

2X Kabartma Tozlu Poğaça

Bu tarif canım Uğur teyzeme ait. Kendisi kardeşim gibi olan Gamzemin annesi. Uğur teyzemin marifetleri say say bitmez ama bu poğaçayı yiyen herkes tarif istiyor. Bende egoşumun doğumgünü olsun, simayımın doğumgünü olsun menüye hep katkı olarak bu poaçadan yaparım. Biraz önce yine yaptım ve evin her yanı mis gibi poğaça kokuyor. Hazır pişirmişken hem fotoğraflarını çektim hemde buraya yazayım dedim.

Malzemeler:

2 yumurta (Birinin sarısını üzerine sürmek için ayıralım)
1 su bardağı  yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
125 gr margarin (ben becel kullanıyorum)
1 tatlı kaşığı tuz
2 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
üzeri için çörek otu ve haşhaş
İç malzemesi olarak zeytin yada beyaz peynir

Yapılışı:

Yumurtayı çırptıktan sonra yoğurt , yağ ve margarini ekleyelip karıştıralım. Ardından kabartma tozunu, tuzu ve  unu ekleyelim. Yumuşak ele yapışmayacak bir hamur yapmanız gerekiyor. Eğer unu çok koyarsanız poğaçanız sert olur. Hamuru kardıktan sonra 30 dakika dinlendiriyoruz.

Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alarak içerisine malzemeyiş koyup yuvarlak yada mekik şekli vererek tepsiye diziyoruz. Üzerine ayırdığımız yumurtanın sarısını sürüp çörek otu ve ya haş haş serperek önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. yaklaşık 25 dakika.



Not: Ben bu poğaçanın hamuruna dereotu ve havuç rendesi koyarak otlu poğaça olarak da yapıyorum ve çok güzel oluyor. Özellikle peynirli poğaçayı bu şekilde yaparsanız hem tat hem de görüntü açısından çok hoş oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder